F-proeven

A en F-proeven starten bij Hoogenboom Ruitersport

Meerdere keren per jaar is het mogelijk om bij ons op de manege mee te doen aan de A en F-proeven. Tijdens deze dagen kun je in je eentje een proefje rijden welke wordt beoordeeld door een Jury. Wat je hier allemaal voor moet doen en hoe dit in zijn werking gaat kun je lezen in dit document.

Opgeven voor de wedstrijd

De A en F-proeven worden zo’n 5 a 6 keer per jaar georganiseerd. Alle data worden aan het begin van het jaar bekend gemaakt via onze facebook pagina of via de evenementenpagina van onze website. Ongeveer 3 weken voor de wedstrijd wordt het in de les aangegeven zodat je aan je ouders kunt vragen of je mee mag doen. Tot één week voor de wedstrijd kun je je opgeven (de link om op te geven vind je bij het evenement in de agenda of op onze Facebook pagina). Omdat er een hoop voorbereidingen getroffen moeten worden is het hierna niet meer mogelijk om je op te geven, zorg dus dat je er op tijd bij bent!

Bij het opgeven geef je aan welke proef je moet rijden en op welke twee pony’s je de wedstrijd zou willen rijden. Mary kiest uiteindelijk op welke pony je zit.

Voorbereidingen

In de les voor de wedstijd wordt het proefje geoefend zodat je ongeveer weet wat je kunt verwachten. Op de dag zelf hoef je het niet uit je hoofd te doen, er is altijd iemand in de bak die het proefje voor leest.

Een van de onderdelen waar de jury op beoordeelt is de verzorging van paard/pony. Bij dit onderdeel kijkt de Jury of de pony is gewassen, gevlochten en netjes gepoetst. Wassen en vlechten kun je de dag voor de wedstrijd na de lessen doen. Op de dag zelf moet je zorgen dat je pony nog één keer goed wordt gepoetst!

Kleding

Niet alleen kijkt de jury naar de verzorging van het paard, maar ook naar de verzorging van de ruiter! Zorg dus dat je er zelf ook netjes uit ziet. Netjes kan heel veel betekenen maar een wedstrijd outfit bestaat uit de volgende dingen:

  • Een witte rijbroek

  • Een (zwart) rij-jasje

  • Een plastron met plastronspeld

  • Witte handschoenen

  • Cap

  • Netjes gepoetste rijlaarzen

Als je deze spullen (nog) niet hebt is het geen ramp, het is niet verplicht! Zorg dat je laarzen netjes gepoetst zijn en dat je er zelf netjes uit ziet. Eventueel kun je een trui of vest van de manege aan doen.

LET OP! De enige regel die er wel is: Witte handschoenen of geen handschoenen! Als je rode, zwarte, blauwe, roze of een andere kleur handschoenen draagt kan de jury niet goed zien wat je met je handen doet.

Op de dag zelf

In de week voor de wedstrijd wordt de startlijst gepubliceerd op onze Facebook pagina en komt de lijst in de kantine te liggen. Op de startlijst kun je zien hoe laat je moet rijden en op welke pony je zit. Als je op de manege komt ga je als eerst naar de kantine. In de kantine kun je melden dat je er bent en het inschrijfgeld betalen en als je in het bezit bent van een FNRS paspoort lever je deze in. De kosten voor het proefje zijn €8,00 als je theorie moet doen komt hier €6,00 bij[1].

Voordat je de proef gaat rijden moet je ervoor zorgen dat je al even op je pony hebt gereden. Zo kun je kijken of je beugels op de goede maat zitten en of alles goed zit. Zorg dat je ongeveer 15 minuten voordat je aan de beurt bent in de kleine bak op je pony zit. Op stal is iemand aanwezig om je te helpen en om in de gaten te houden wanneer je erop mag en hoelang je nog de tijd hebt.

Als je aan de beurt bent om je proefje te rijden wordt je naar de bak begeleid. De voorlezer leest je proefje voor en het enige wat jij hoeft te doen is goed luisteren en je uiterste best doen! De A-proefjes duren ± 10 minuten en de F proefjes duren ± 8 minuten. Geniet er van, want voor je het weet is het alweer voorbij.

Na het proefje zet je je pony weer netjes op stal of, als er na jou nog iemand op de zelfde pony moet, help je deze even met opstappen. Als iedereen geweest is volgt de prijsuitreiking, dit is op de pony’s in de grote bak. De indeling van de parade wordt op de wedstrijddag zelf op het prikbord in stal gehangen. Na het uitreiken van de linten mogen de pony’s weer netjes naar stal (als je de laatste groep bent moeten alle vlechtjes uit de manen en de spullen netjes opgeruimd worden). De protocollen, waar het jurycommentaar en je totaal punten op staan kun je ophalen in de kantine.

 Verdere vragen over de wedstrijd of op de wedstrijddag zelf kun je altijd stellen aan de stalhulp of in de kantine!

Punten telling

Als je begint met wedstrijd rijden begin je met de A proeven. In de A-proeven moet je minimaal 156 punten halen voor een promotiepunt (169 punten zijn twee promotiepunten) . Elke wedstrijd kun je maximaal 2 promotiepunten halen. Om verder te mogen naar de F1 moet je minimaal 5 promotiepunten halen (zie de tabel).

Bij de F proeven moet je minimaal 210 punten halen voor een winstpunt, het aantal promotiepunten die je nodig hebt om door te mogen naar de volgende klasse verschilt per klasse (zie tabel).

A     5         F11    3
F1    1         F12    4
F2    2        F13    3
F3    2        F14    4
F4    3        F15    4
F5    2        F16    5
F6    3        F17    4
F7    2        F18    5
F8    3        F19    4
F9    3        F20    5
F10    4            

FNRS paspoort

Voor de F-proeven heb je een FNRS paspoort nodig. Alle wedstrijden worden bijgehouden in je persoonlijke FNRS paspoort. Deze kun je aanvragen bij de FNRS, een inschrijfformulier hiervoor kun je in de kantine vragen. Op het moment dat je je aan meldt bij de FNRS moet je jaarlijks contributie betalen. Wanneer je deze betaald hebt krijg je een e-mail waarin staat dat je een jaarzegel kunt ophalen op de manege. Print deze mail uit en doe deze in je paspoort, tijdens de proevendagen wordt het paspoort nagekeken en als er de geprinte mail in het paspoort zit wordt de jaarzegel er door de manege ingeplakt.  

Theorie

Bij de even F-proeven (F2, F4, F6 enz.) moet je de laatste keer dat je die klasse rijdt ook een theorie-toets maken. Deze toets bestaat uit een aantal meerkeuze vragen over het paard, het zadel en hoofdstel, de rijbaan en andere paard gerelateerde onderwerpen. Deze theorie wordt uitgelegd in het boek: “Leer paardrijden met plezier” welke in de kantine is aan te schaffen.

 De Hoogenboom Cup

Ieder jaar is er één prijs voor de ruiter die het best heeft gereden over alle wedstrijden, de Hoogenboom Cup. Om kans te maken op de Hoogenboom Cup moet je minimaal 4 wedstrijden in het jaar mee hebben gereden. Als je meer dan 4 wedstrijden hebt gereden tellen de 4 beste scores. De laatste wedstrijd wordt de winnaar van deze super beker bekend gemaakt.

[1] Prijzen op basis van 2017, voor actuele prijzen zie http://www.hoogenboomruitersport.nl/tarieven